Stanton Williams announced as finalist in 4 categories for AJ100 Awards

Stanton Williams is one of 6 practices shortlisted for the sought after Practice of the Year honour in the AJ100 Awards the only prize in architecture that recognises exemplary practice based on employee satisfaction, design quality and business growth. The practice is also in line for Employer of the Year for the 2nd year running, and Fastest Growing and Sustainable Practice of the Year. Stanton Williams is the only practice to be nominated in 4 categories for the awards and winners will be announced on 22nd May.

14.04.14

 

Britten-Pears Archive wins RIBA East Regional Award

The Britten-Pears Archive was named as one of 10 winners of a RIBA East Regional Award at last night's ceremony in Cambridge. The project is now put forward for a RIBA National Award, with winners announced in June. The prize marks the 5th award won by the building since its opening in June last year. Judges praised the 'clarity and elegance' of the 'comfortably refined and holistic building'.

11.04.14

 

Stanton Williams wins Architectural Practice of the Year at the 2014 Building Awards

Stanton Williams was announced as the winner of the Building Awards 2014 Architectural Practice of the Year. The Awards recognise those who play a key part in outstanding building projects and who are shaping the future of construction.

The judges were impressed by the practice’s “excellent client testimonials, staff training, design CSR and financial performance.”


03.04.14

 

Britten-Pears Archive wins AIA UK Excellence in Design Award

The Britten-Pears Archive in Aldeburgh has received the American Institute of Architects UK Excellence in Design Award 2014 at last night's award ceremony, adding to the growing number of commendations the building has received since its completion in June 2013. The three professional winners and three honourable were selected by an esteemed jury chaired by A. Eugene Kohn.

The project has also received a Civic Trust Award at the 55th annual awards ceremony, and in November last year, it was selected as the winner in Best Public Building category for Brick Awards 2013.


28.03.14

 

Stanton Williams’ transformation of Musée d'Art de Nantes receives green light with an opening date set for 2016

Stanton Williams’ €48.8 million transformation and extension of the Musée d’Art de Nantes has entered into the next stage of development. Following the appointment of the contractor Quille Construction, a subsidiary of Bouygues, the Mayor of Nantes announced a shorter timeline, set by the contractor, with the museum opening in one phase in 2016, instead of a phased opening by 2018. The Musée d’Art de Nantes is one of the six largest Fine Art Museums outside Paris, alongside Lyon, Grenoble, Montpellier, Rouen and Lille.

The existing historical museum building will be comprehensively renovated, whilst the new 4200m² extension will accommodate the additional exhibition spaces for contemporary art. The project will also include the creation of new educational facilities, an auditorium, a library, a storage space for graphic arts collection and an external sculpture court.

Stanton Williams’ design strategy will effortlessly merge the past with the present, offering a blend of architectural and cultural promenade that will take full advantage of its intricate setting. Simultaneously, it aims to improve public access throughout the museum and transform its image from a closed and introverted institution to one which is open and transparent, fully engaging with its urban context.

04.02.14

 

Britten Pears Archive is in amongst the finalists for this year’s Building Awards

The Britten Pears Archive in Aldeburgh has been shortlisted in the Small Project of the Year category, along with Stanton Williams being shortlisted in the Architectural Practice of the Year category, for this year’s Building Awards.

In November last year, the project was selected as the winner in Best Public Building category for Brick Awards 2013. It was praised as having a deceptively sophisticated solution.

The judges commented: "The building works both internally and externally and fits superbly well into the mature gardens that surround it and also compliments and enhances the grade II listed former home of Britten himself. The apparent solution of two interlocking rectangles also integrates well into its listed surroundings."

The judges were also very impressed with the “sustainable attributes” the building offers. The potentially highly serviced building is controlled by using high thermal mass and user controlled cross ventilation. The archive is kept at a stable temperature and humidity without mechanical aid.

03.02.14

 

Major Transformation is underway at Birmingham's Mailbox

Transformation of Birmingham’s Mailbox, designed by Stanton Williams, will shortly begin on site following the appointment of Galliford Try as contractors for the scheme. Works on the building are planned for completion in 2015.

The client’s brief challenged Stanton Williams to re-think the public and retail areas of the building and transform the existing pedestrian route to enhance the relationship between different social activities taking place within it and reinforce Mailbox’s significance within the broader public context of Birmingham’s city centre.

The transformation requires significant alterations to the interior of the existing building, with the removal of large parts of the existing structure to create a new 70m long “Urban Room,” which is designed to function as an internal public space, capable of hosting various events, exhibitions and other social activities - a new type of social meeting place, which also provides a focus for the retail and office areas.

Gavin Henderson , Director at Stanton Williams in charge of the Mailbox redevelopment, says: “The Urban Room is envisaged as an internal urban space, much as an Assembly Room would have been in the eighteenth century, or the Tate Modern’s Turbine Hall is today. It will play an important role within the on-going regeneration of Birmingham’s public realm.”

16.01.14

 

Wood Wharf neighbourhood submitted for planning

Canary Wharf Group has submitted planning applications for a new 9.23 ha. mixed-use urban neighbourhood immediately east of Canary Wharf in central London. The new masterplan proposes the development of more than 3,000 homes and over 240,000 (GIA) sq m of commercial offices offering a range of floor plates that will appeal to a wide array of occupiers including the fast expanding TMT sector.

The detailed Planning Application submitted for Phase I includes 884 residential units in 3 buildings designed by Stanton Williams and Herzog de Meuron; and 2 office buildings totalling over 20,000 sq. m designed by Allies and Morrison Architects

Stanton Williams' two new residential buildings are located around a communal courtyard, waterways and green space at the western end of Wood Wharf. These will include views onto the surrounding water, which is intended to be animated with events, retail and leisure activity.

09.12.13

 

University of the Arts London Campus wins Camden Business Award 2013

The University of the Arts London Campus for Central Saint Martins at King's Cross was named Best Large Development at the 2013 Camden Business Awards.

Led by the Camden Business Board, the Camden Business Awards celebrate Camden businesses and acknowledge the contribution they have made to the local community. The Camden Business Board brings together the leading business representative organisations in the borough.

21.11.13

 

Stanton Williams appointed on North West Cambridge Development

Stanton Williams has been appointed by the University of Cambridge as one of the architects for the first phase of the North West Cambridge development.

The practice will work on the architectural designs in Lot 2 of North West Cambridge situated within the local centre of the development, which includes a mixture of University housing alongside shops and amenities.

The appointment builds on Stanton Williams’ successful track record in Cambridge, following the Sainsbury Laboratory and masterplan for the extension of the Cambridge Judge Business School.

Roger Taylor, Project Director of North West Cambridge said "Stanton Williams has an impressive track record for delivering high quality, innovative architectural design. As a practice they have a superb approach for creating architecture from the inside-out; placing the user at the heart of their design. We look forward to working with the team to create architecture that both the University and the city can be proud of.”

The University is working with 15 architectural practices to create an urban extension to Cambridge. The University will be submitting a series of Reserved Matters Applications to the local authorities. Works on infrastructure start in 2013 and Phase One completions will begin from late 2015 into 2016.

22.10.13

 

King's Cross Square opens to the public

An exciting new chapter in the 160-year history of King’s Cross station began today when the Secretary of State for Transport, Rt Hon Patrick McLoughlin, Mayor of London, Boris Johnson and Network Rail’s chief executive, Sir David Higgins today declared the new King’s Cross Square officially open.

Designed by architects Stanton Williams, the 75,000 sq ft public space is the final part of the £550m redevelopment of King’s Cross station to be completed and offers rail users, local people and those now moving to work and study in the area a brand new open space as well as improved entrances to the London Underground, an area dedicated to public art, and a stunning lighting scheme to highlight the area’s architectural features.

The Mayor of London, Boris Johnson, said, “The transformation of King’s Cross is not only beautiful but it has also triggered all sorts of regeneration, with new jobs, huge numbers of homes being built and businesses relocating here. What has emerged is a fantastic open space which has led to the creation of a whole new vibrant district. It is the perfect example of a point I have always made, if you support good transport links the jobs and growth will follow.”

Alan Stanton, director of Stanton Williams, said, “As architects, we were delighted to work on King’s Cross Square and to develop a response to one of the most exciting urban challenges in the city. The design of this unique new public space takes into account all complexities of the site, from its function as arrivals concourse for the station, to the structures of the London Underground system below, to create a welcoming orientation and meeting space as the final step to the regeneration of this landmark station."

The Spaces In Between article

26.09.13