Major Transformation is underway at Birmingham's Mailbox

Transformation of Birmingham’s Mailbox, designed by Stanton Williams, is on site following the appointment of Galliford Try as contractors for the scheme. Works on the building are planned for completion in 2015.

The client’s brief challenged Stanton Williams to re-think the public and retail areas of the building and transform the existing pedestrian route to enhance the relationship between different social activities taking place within it and reinforce Mailbox’s significance within the broader public context of Birmingham’s city centre.

The transformation requires significant alterations to the interior of the existing building, with the removal of large parts of the existing structure to create a new 70m long “Urban Room,” which is designed to function as an internal public space, capable of hosting various events, exhibitions and other social activities - a new type of social meeting place, which also provides a focus for the retail and office areas.

Gavin Henderson, Director at Stanton Williams in charge of the Mailbox redevelopment, says: “The Urban Room is envisaged as an internal urban space, much as an Assembly Room would have been in the eighteenth century, or the Tate Modern’s Turbine Hall is today. It will play an important role within the on-going regeneration of Birmingham’s public realm.”

16.01.14