Planning granted for Milton Keynes Pavilion

Stanton Williams have been awarded planning permission for a new multi-purpose pavilion in Milton Keynes’ Campbell Park.

The new 900sqm development, for the CMK Town Council and The Parks Trust, will be located between the Events Plateau and Amphitheatre within the park, and will provide a new community space for Milton Keynes, with a community hall and a café. The hall will provide a space for theatre, music and dance. The design will also include accommodation for CMK Town Council, creating a focus to visitor education and tours, and supporting regular community events within the park.

Located at the heart of Milton Keynes, Campbell Park is a 100 acre landscape with formal gardens, water features, woodland and open pasture. The design proposals aim to enhance the Events Plateau, located in the Southwest corner of Campbell Park, creating a new community centre which will become a focal point for local residents and draw year-round visitors to the park. It is part of the extensive development of the Campbell Park district, which will bring many more residents to the area.

Stanton Williams’ design brings the different functions together as two buildings under one roof, following the sweep of the Amphitheatre. The building’s elegant and innovative timber structure was designed in close collaboration with structural engineers Webb Yates. The curved pavilion occupies the landscaped ridgeline, giving views across the park and offering shelter to visitors throughout the year.

Patrick Richard, Director at Stanton Williams said: “The new Pavilion sits in a prominent part of Campbell Park, one of Europe’s finest contemporary urban parks with its new age philosophy and modernist
interpretation of the traditional English Landscape design. The Pavilion follows the ridge that defines the boundary between the structured formality of Milton Keynes and the natural informality of the Buckinghamshire scenery. In contrast to the orthogonal urban grid and buildings of the modernist town, the curved Pavilion responds to the circular landforms that characterise this unique landscape. As the building is to be approached from all directions it follows the 18th century tradition of the folly; ornamental buildings set in English gardens.”


Project Details
Appointed: July 2016
Planning approved: July 2017

Building Details
Location: Campbell Park, Milton Keynes
Size: New Building: 900m2
Client: The Parks Trust & Central Milton Keynes Town Council

Design Team
Architects: Stanton Williams
Structural Engineers: Webb Yates
Mechanical Engineers: MK Consulting Engineers
Electrical Engineers: Crawt Simpkins
Theatre Consultant: Charcoalblue
Landscape Architect: Chris Blandford Associates
Project Manager and Cost Consultant: CS2



11.08.17