Riverwalk completes

Riverwalk, a residential development on the River Thames designed by Stanton Williams, is now complete.

In 2007, Stanton Williams were selected in an architectural competition held by Derwent London (the original site owner).

Following a planning approval in 2011, the development was taken over by Ronson Capital Partners (in association with Derwent London). Riverwalk is a residential Thameside development located on Milbank between Vauxhall Bridge and Tate Britain in London.

The architectural concept takes its inspiration from the sinuous curves of the river as it winds past the site. The building’s gentle, interlocking form responds to this movement and opens up the residential apartments to the panoramic river views.

It provides one, two, three and four bedroom apartments and penthouses with a focus on light and space, as well as exceptional views across the River Thames. Spread across two organically shaped buildings, the 116 apartments are positioned on this prominent central London site as a considered composition of differing heights at the ‘gateway’ to Westminster.

The building is formed of ’strata’: curved horizontal bands of limestone at each floor level that alternate with bronze coloured metal and glass bands to form windows and balconies. Set backs on the upper floors allow penthouses to enjoy larger terraces while giving architectural definition to the building roofscape.

The height and massing of the buildings are largely determined by the various constraints imposed by metropolitan and local views, sunlight and daylight to neighbouring properties. By articulating the building mass into two blocks above the ground floor podium, a visual and spatial link is made between the river and Ponsonby Terrace. The lower form, with its cascading terraces, relates to the Riverside Walk Gardens and mediates between the taller block and the public green
space.

The design includes an important investment in the public realm. Riverside Walk Gardens is one of a sequence of public green spaces located along this side of the River. The project contributes to this local network of public spaces. The walkway along the river is widened with improved landscaping and specially commissioned public art. Below ground, the incorporation of car and cycle parking, building plant and technical services in a double basement area allows the purity of the building’s architecture to be fully expressed.

Extensive planting on roofs, balconies and terraces, most significantly on the first floor podium terrace where there is a landscaped garden, contributes to a substantial improvement in the green footprint and biodiversity of the site.

09.08.16