Glass entrances complete at Tottenham Court Road

Designed by Stanton Williams, the new north entrance at Tottenham Court Road Underground Station has opened.

The 9.5m high glass structure joins its counterpart on the south side of the station, also designed by the practice, which opened at the end of 2015. Together they form the entrances of the new Crossrail and Underground station. The project is part of a wider regeneration happening within and immediately around the station.

The structures are designed to connect people above and below ground orientating passengers intuitively by bringing daylight into the below ground station and providing views of Centrepoint as wayfinding and are illuminated at night, creating a dramatic and secure environment.

The brief was to regenerate the area around the Centre Point tower, Tottenham Court Road Underground and new Crossrail station by creating a new world-class public space in collaboration with Gillespies.

The area is the meeting point of the distinct cultures of Bloomsbury, Soho and Covent Garden. The design aims to unlock the potential of existing buildings and make them work at street level. Designs were developed for St Giles’ Circus as a major transport interchange, meeting and information point for London.

The existing fountain and street clutter are cleared to create a strong and simple streetscape on a raised piazza.


-Ends-


Notes to Editors

The Tottenham Court Road station entrances are part of a wider regeneration scheme, which includes (but not limited to) work by the following companies:

Client: London Underground, acting on behalf of the steering group consisting of Camden Council, Westminster Council, TfL and Crossrail
Entrance Structures Design: Stanton Williams
Ticket hall and below ground station design: Hawkins\Brown
Public Realm Designer: Gillespies / Stanton Williams
Main Contractor: Taylor Woodrow Bam Nuttall Joint Venture
Glass Structure Contractor: Seele
Structural Engineer: Expedition Engineering
Wind Tunnel Specialist: BMT Fluid Mechanics Ltd
Lighting Consultant: Studio FRACTAL
Environmental Design: Max Fordham
Art Consultant: Platform for Arts
Artwork: Daniel Buren
Photographs: © Jack Hobhouse


10.02.17